Actualitat

NotÝcies del mˇn

Assolit el n˙mero de ratificacions necessÓries per a l'entrada en vigor de la Convenciˇ Internacional de Prohibiciˇ de les Bombes de Dispersiˇ

El passat 16 de febrer de 2010, Burkina Faso i Moldàvia van ratificar la Convenció Internacional de Prohibició de les Bombes de Dispersió, que assoleix així el nombre de 30 ratificacions necessàries per entrar en vigor. L'1 d'agost del 2010 el tractat esdevindrà una llei internacional vinculant.

La primera trobada d'Estats membre es farà el proper mes de novembre de 2010 a Laos PDR, el país més contaminat per bombes de dispersió com a resultat dels bombardeigs dels EUA fa més de trenta anys.

Els 30 països que han ratificat són: Albània, Alemanya, Àustria, Bèlgica, Burkina Faso, Burundi, Croàcia, Dinamarca, Eslovènia, Espanya, França, Irlanda, Japó, Laos PDR, Luxemburg, Macedònia, Malawi, Malta, Mèxic, Moldàvia, Montenegro, Nicaragua, Níger, Nova Zelanda, Noruega, San Marino, la Santa Seu, Sierra Leone, Zàmbia i Uruguai.

Un total de 104 països han signat la convenció des que es va obrir a la signatura a Oslo el desembre del 2008. El text prohibeix l'ús, la producció, l'emmagatzematge i la transferència de bombes de dispersió. També estableix la neteja de les àrees contaminades per bombes que no han explotat i determina la provisió d'assistència per les víctimes d'aquestes armes.

Espanya va ser el primer país signant que va completar la destrucció dels seus estocs. Dotze països més estan en procés de fer-ho. Albània va ser el primer país signant que va completar la neteja de les àrees contaminades per aquestes bombes en el seu territori.

La Cluster Munition Coalition, de la qual són membres la Fundació per la Pau, Greenpeace Espanya, Justícia i Pau i el Moviment per la Pau, ha demanat als estats que encara no ho han fet que signin, ratifiquin i comencin a aplicar el tractat. En especial, als estats que ja han ratificat el tractat anti-mines i la convenció sobre els drets de les persones amb discapacitat, ja que els tres tractats es basen en els mateixos principis humanitaris i de drets humans per recolzar a les comunitats afectades i promoure vides dignificades per als supervivents i les víctimes de la violència armada.

Web de la Cluster Munition Coalition