Actualitat

NotÝcies del mˇn

CrÝtiques de les ONG a un acord comercial amb Israel

Les ONG protagonistes de les campanyes que han tingut lloc en les darreres dues dècades per reforçar el control de l'exportació d'armes espanyoles han criticat l'acord comercial entre una empresa espanyola, Aries Ingeniería y Sistemas, S.A., i Goldtech Technologies, un proveïdor de l'exèrcit i del ministeri de Defensa d'Israel, per a la futura exportació d'alta tecnologia de vols no tripulats com els que Israel ha fet servir en atacs recents sobre Gaza o el Líban, incloent-hi els de l'Operació Cast Lead (Plom Fos). L'empresa espanyola va confirmar l'acord al mitjà Periodismohumano.

Israel forma part de la llista de "destinacions molt preocupants" d'armes fabricades a Espanya i que, per a ONG com Fundació per la Pau, Intermon Oxfam, Amnistia Internacional o Greenpeace, no compleixen els requisits de la llei espanyola de control d'exportació d'armaments. És a dir, no asseguren que les armes no exacerbaran conflictes o tensions latents, ni s'acabaran fent servir amb finalitat de repressió interna o per cometre violacions de drets humans en el país de destinació.

Respecte a l'operació Plom Fos del Nadal de 2008, l'informe Goldstone recolzat per Nacions Unides va admetre que Israel havia comés crims de guerra a Gaza, incloent-hi atacs a nens, a una dona embarassada, a un home en una motocicleta, a homes que carregaven oxigen en una furgoneta, o a una desfilada policial. Segons Human Rights Watch, al menys 29 civils (entre ells 8 nens) van ser assassinats per aquests avions en l'esmentada operació, que va tenir una durada de tres setmanes. Amnistia Internacional n'ha documentat la mort de 42 civils per l'acció dels vols no tripulats a Gaza.

En una declaració conjunta, les ONG han criticat que el govern segueix sense complir la Llei de Comerç d'Armes aprovada el 2007. Així, les ventes del primer semestre de 2009 inclouen altres països amb un pobre balanç quant al respecte dels drets humans, com Colòmbia, Marroc, Sri Lanka, Tailàndia i Guinea Conakry.

Enllaç web per a més informació