Actualitat

NotÝcies del Mˇn

L'ONU reafirma el carÓcter jurÝdicament vinculant del dret a l'aigua i al sanejament

En una resolució històrica, el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides va reafirmar el passat 1 d'octubre que el dret a l'aigua i al sanejament es deriva directament del dret a un nivell de vida adequat i està indissolublement associat al dret al més alt nivell possible de salut física i mental, així com al dret a la vida i a la dignitat humana. En paraules de l'Experta Independent de les Nacions Unides sobre la qüestió de les obligacions de drets humans relacionades amb l'accés a l'aigua i potable i el sanejament "això significa que per a les Nacions Unides, el dret a l'aigua i al sanejament està inclòs en tractats de drets humans i és per tant jurídicament vinculant".

La resolució va ser proposada per Espanya i Alemanya. Tret del Regne Unit i Guatemala que es van desvincular del consens sobre aquesta proposta, la resta d'Estats hi va donar un ampli i significatiu suport.

Com ha destacat Amnistia Internacional aquesta reafirmació reforçarà la capacitat de les persones a les que s'ha denegat el seu dret a l'aigua i el sanejament per exigir responsabilitats als seus governs.

Segons la ONU, 884 milions de persones no tenen accés a fonts d'aigua millorades i més de 2.600 milions no tenen accés a serveis bàsics de sanejament. Les malalties relacionades amb l'aigua i el sanejament són la causa de la mort d'aproximadament 1,5 milions de nens i nenes menors de 5 anys i de la pèrdua anual de 443 milions de dies d'assistència escolar.

Més informació: