Recomanem

Repensar en femenÝ!

Agneta Söderberg Jacobson. Repensar en femení!: manual per a una pau sostenible. Barcelona: Institut Català Internacional per la Pau; Icària, 2010

L'ICIP ha decidit encetar la seva col·lecció d'eines de pau, seguretat i justícia amb dos llibres útils: Transformació de conflictes, de John Paul Lederach i Repensar en femení, d'Agneta Söderberg Jacobson. Els dos són manuals breus i clars que ofereixen al lector recursos concrets. El primer hauria de ser un llibre de lectura obligada per a tothom que treballa en aquest tema. El segon, a més, hi afegeix la perspectiva de gènere, que cada vegada està guanyant més pes en la teoria de la resolució de conflictes, però també en la seva pràctica.

Agneta Söderberg ho explica i en dóna multitud d'exemples a Bòsnia-Herzegovina, Cambodja, Libèria, Israel-Palestina, Macedònia, Guatemala, Sèrbia i Montenegro, Ruanda, Timor Oriental, Somàlia, a la Cort Penal Internacional... són casos de la participació de les dones en els processos de pau que han tingut una influència positiva en l'evolució d'aquests conflictes. Tant, que li permeten concloure que es tracta d'un requisit per al desenvolupament sostenible. I és aquí on el llibre fa un salt de qualitat a nivell teòric per proposar un model holístic per a la construcció de pau on la igualtat de gènere hi juga un paper clau en totes i cadascuna de les seves fases: durant la guerra i el conflicte, durant les negociacions de pau i durant el procés de reconstrucció postbèl·lica.

A més de les recomanacions derivades d'aquesta proposta que, d'alguna manera, seria l'objectiu central del llibre, el lector també podrà aprendre dels exemples de bones pràctiques de cooperació entre societat civil del sud i del nord (sovint de països escandinaus), destinades sempre a enfortir les organitzacions del sud de manera que aquestes puguin prendre un rol actiu en el desenvolupament i la transformació del conflicte. Els nexes entre la societat civil nacional i internacional són, doncs, presents en aquesta obra que acaba amb un pensament positiu i optimista: si aconseguim que les dones estiguin incloses en tots els estadis del procés de pau, l'ideal d'un món just i igualitari deixarà de ser només un somni.

J.A.