Actualitat

NotÝcies del Mˇn

Thomas Lubanga, processat per la Cort Penal Internacional, seguirÓ sota cust˛dia

Després que el passat 8 d'octubre la Sala d'Apel·lacions de la Cort Penal Internacional (CPI) revoqués la decisió de la Sala de primera instància d'aturar els procediments contra Thomas Lubanga Dyilo i de posar-lo en llibertat, es confirma que l'acusat seguirà sota custòdia i que el judici podrà reprendre.

La Sala de primera instància va prendre aquesta decisió en considerar que no s'estava garantint un judici just contra l'acusat perquè la Fiscalia no havia seguit l'ordre dels jutges de proporcionar a la defensa determinada informació sobre un intermediari. Tanmateix, la Sala d'Apel·lacions ha considerat que recórrer immediatament a la suspensió del judici és una solució massa dràstica en aquest cas i que hi ha altres vies per exigir a la Fiscalia el compliment de les ordres judicials.

Lubanga, líder del moviment polític i militar Union des patriotes congolais (Unió dels patriotes congolesos, UPC), està acusat, en tant que coautor, de l'allistament i reclutament forçós de menors de 15 anys a les Forces patriotiques pour la libération du Congo (Forces patriòtiques per l'Alliberament del Congo, FPLC) per fer-los participar activament en hostilitats, sovint a primera fila, en diverses localitats de l'Ituri, a la República democràtica del Congo. Durant els combats molts d'aquests menors van perdre la vida, mentre que d'altres van ser obligats a matar. Segons l'Estatut de Roma, aquests actes són constitutius de crims de guerra. Organitzacions de drets humans congoleses i internacionals han denunciant en repetides ocasions el caràcter limitat dels càrrecs ja que hi ha indicis que Lubanga i les seves milícies siguin també responsables de molts altres crims, com assassinats, crims sexuals i pillatges, que la Fiscalia de la CPI no ha inclòs en els càrrecs presentats contra ell.

Lubanga va ser entregat a la CPI el març de 2006. El gener de 2007 es van confirmar els càrrecs en contra seu i el judici, el primer de la CPI des de que es va constituir l'any 2002, va començar el 26 de gener de 2009.

Més informació: www.icc-cpi.org