Actualitat

NotÝcies del Mˇn

Costa d'Ivori celebra eleccions presidencials amb un clima molt tens

Vuit anys després de la rebel·lió armada que va fracturar el país africà, Costa d'Ivori ha celebrat finalment les primeres eleccions presidencials de l'última dècada. La segona volta va enfrontar Laurent Gbagbo, l'home que ha ocupat el poder durant aquests deu anys, i l'exprimer ministre i favorit de la població del nord, Alassane Ouattara.

Les eleccions, que s'havien ajornat sis vegades, eren un dels punts previstos als acords polítics que es van firmar a Ouagadougou l'any 2007, encaminats a afavorir la unitat. A més, estan considerades un pas important en el procés de pau per superar la inestabilitat política i social que arrossega Costa d'Ivori en els últims anys, segons es va constatar al seminari que l'ICIP va organitzar a la capital econòmica del país, Abidjan, a finals de setembre. Els observadors internacionals han certificat que les eleccions van ser, en conjunt, transparents.

El retard i la confusió en la proclamació dels resultats, però, han enterbolit el que constituïa una oportunitat única per avançar cap a la reconciliació. La victòria ha estat per al candidat opositor, Ouattara, amb un 54% dels vots, segons la Comissió Electoral Independent (CEI). La CEI, però, va fer públics els resultats massa tard, i això va intensificar la tensió i els enfrontaments entre els dos bàndols. L'última paraula la té la Cort Constitucional.

Ouattara acusa Gbagbo de voler confiscar el poder; els partidaris del president al·leguen que s'ha comès frau en quatre províncies del nord i han presentat recurs. La desconfiança agreuja la divisió que viu Costa d'Ivori des de l'any 2002, amb un sud lleialista i un nord controlat pels exrebels de les Forces Nouvelles.

Per seguir l'última hora de les presidencials de Costa d'Ivori:
http://www.abidjan.net/elections2010/index_2T.asp

Relatoria del seminari "Conditions pour la consolidation de la paix en Côte d'Ivoire", Abidjan, setembre de 2010:
http://www.gencat.cat/icip/pdf/relatoria_costadivori.pdf