Actualitat

NotÝcies del Mˇn

Estrenyent el setge contra Al-Bashir

Sobre el president sudanès Omar Hassan Ahmad Al-Bashir recau una ordre de detenció de la Cort Penal Internacional (CPI) per crims contra la humanitat i crims de guerra, i una altra per tres càrrecs de genocidi.

Malgrat la gravetat de les acusacions que pesen contra ell i el principi de cooperació amb la CPI que hauria de lligar tots els estats que formen part de l'Estatut de Roma, sembla que Al-Bashir compta amb la voluntat d'homòlegs africans d'encobrir-lo. La Unió Africana (UA) ha adoptat un parell de resolucions instant els estats a no cooperar en la detenció del president sudanès, i en els últims mesos Al-Bashir ha pogut viatjar lliurement i amb els honors que típicament pertoquen als caps d'estat a països com el Txad o Kenya.

Tanmateix, alguns indicis esperançadors semblen apuntar que cada cop compta amb menys còmplices fora del seu país i que no és benvingut en tot el continent africà. Botswana i Sud-àfrica ja han expressat la seva ferma intenció de col·laborar amb la Cort per a la seva detenció. Hi ha com a mínim un altre país africà on el president sudanès sembla que també s'ho pensi dos cops abans d'anar-hi. Efectivament, malgrat ser-hi inicialment convidat, Al-Bashir no va assistir finalment a la celebració del cinquantè aniversari de la independència de la República Centreafricana, que es van celebrar a Bangui l'1 de desembre. Tampoc se l'espera a la cimera entre la Unió Europea i la UA que tindrà lloc a Líbia aquest mes. Segons diverses fonts, les autoritats líbies han retirat la invitació que li van enviar aquest estiu i li han demanat que no hi participés per evitar problemes diplomàtics amb els representants de la Unió Europea.

Més informació:
Coalició per a la Cort Penal Internacional