Recomanem

Les catapilas, ces ingrats

Venance Konan. Les catapilas, ces ingrats. París: Jean Picollec, 2009.

Les Catapilas, ces ingrats és l'última novel·la de l'escriptor més popular de Costa d'Ivori. La ficció li serveix a Venance Konan per repassar la història recent del país africà, incloent-hi els intents de cop d'estat, la crisi de 1999 i la rebel·lió armada de 2002, tot centrant-se en el que ell considera la qüestió clau de la política ivoriana: la identitat i el rebuig a l'estranger.

La història gira entorn del personatge de Robert que, ja a la cinquantena, és escollit president dels joves d'un poble qualsevol a l'oest de Costa d'Ivori. Com molts autòctons, Robert va vendre els seus terrenys a gent vinguda de fora del país. Aquests estrangers són els Catapilas que apareixen el títol, perquè la seva eficàcia en l'explotació agrícola recorda els famosos tractors i la maquinària Caterpillar. La disputa per la propietat de la terra, quan arriba la crisi econòmica, començarà a enverinar la convivència, com així ha passat a Costa d'Ivori en l'última dècada. Amb humor i to sarcàstic, Venance Konan retrata un poble on la vida diària –els casaments, els funerals, les reunions per veure el futbol, la cervesa al bar– es va contaminant progressivament per la dinàmica política entre el partit del govern i l'oposició.

Les Catapilas, ces ingrats és la segona novel·la on Venance Konan explora el que ell anomena "la qüestió de l'estranger" utilitzant el mateix entorn i els mateixos personatges (l'anterior, Robert et les Catapilas, es va publicar el 2005). Ferm partidari de la convivència, l'escriptor ens recorda que tots, a l'Àfrica o on sigui, som estrangers alguna vegada. I que el drama, en el cas del seu país, és que no es treguin lliçons de les crisis passades i que els polítics continuïn manipulant la identitat en benefici propi.

C.C.