Actualitat

NotÝcies del Mˇn

Un pas endavant contra les desaparicions foršades

El proper 23 de desembre entrarà en vigor la Convenció Internacional per a la Protecció de Totes les Persones contra les Desaparicions Forçades, 30 dies després que l'Iraq es convertís en el 20è estat ratificant. Des de llavors, també l'ha ratificada el Brasil. De caràcter vinculant, s'espera que la Convenció contribueixi a posar fi a la impunitat que massa sovint acompanya un dels crims internacionals més greus i que més dolor causa, no solament a les seves víctimes directes, sinó també als seus familiars, al cercle d'amics i a la comunitat a la qual pertanyen.

El dret internacional avança cap a una més sòlida protecció dels drets humans. En el cas de les desaparicions forçoses, la propera entrada en vigor de la convenció suposa, entre d'altres, un esperat reconeixement de la gravetat d'aquest crim, una codificació de les responsabilitats que recauen sobre els estats i una necessària atenció als drets de les seves víctimes, directes i indirectes.

Espanya és un dels 21 estats que formen part de la convenció, juntament amb Albània, Alemanya, l'Argentina, Bolívia, Brasil, Burkina Faso, Cuba, Equador, França, Hondures, l'Iraq, el Japó, el Kazakhstan, Mali, Mèxic, Nigèria, Paraguai, Senegal, l'Uruguai i Xile.

Més informació:
Alt Comissionat de les Nacions Unides Pels Drets Humans
International Coalition Against Enforced Disappearances